Descriere

Departamentul de Inginerie Electrică și Sisteme de Conversie a Energiei gestionează trei programe de studii universitare de licență, respectiv Electromecanică (EM), Electronică de Putere și Acționări Electrice (EPAE) și Inginerie Electrică și Calculatoare (IEC), dar și un program de master cu denumirea Utilizarea Eficientă a Energiei și Surse Regenerabile (UEESR).

Echipa noastră este formată din: 3 profesori, 3 conferențiari, 10 șefi lucrări, 2 asistenți și un inginer.

În cadrul departamentului avem membri cu experiență în mediul industrial (Romeo Păduraru, Traian Munteanu, Elena Răducan, Gelu Gurguiatu, Ciprian Daniel Bălănuță, Mariana Dumitrescu, Cristian Victor Lungu, Adriana Burlibașa, Alexandru Dușa).

Un atuu important al echipei noastre îl reprezintă experiența managerială acumulată. Printre acestea putem menționa: prorector (Ciprian Vlad), director la Departamentul de Formare Continuă și Transfer Tehnologic (Gelu Gurguiatu), decan (Gelu Gurguiatu), prodecan (Mariana Dumitrescu, Marian Găiceanu, Ion Voncilă, Traian Munteanu, Ciprian Daniel Bălănuță și Elena Selim), director de departament (Nicolae Badea, Ion Voncilă și Ciprian Vlad), secretar științific (Ion Voncilă și Marian Găiceanu) și conducător de doctorat în domeniul Inginerie Electrică (Marian Găiceanu).

Dintre realizările departamentului de Inginerie Electrică din Galați, putem remarca: Proiect de resurse umane „Sprijinirea tranziției studenților din domeniul ingineriei către piața muncii prin stagii de practică inovatoare” cu acronimul PRACTINOV, cu obiectivul general de a îmbunătăți calitatea stagiilor în proiecte de dezvoltare cu caracter inovativ, în cadrul căruia 200 de studenți au beneficiat de stagii de practică naționale și 50 de studenți au beneficiat de stagii de practică în Italia, cu toate cheltuielile aferente asigurate din resursele proiectului, coordonat de conf. dr. ing. Vlad Ciprian.

Stagii moderne de practică în domeniul electrotehnic (POSDRU), proiect în colaborare cu firme de top din Olanda (cum ar fi: Alewijnse, SkillTech, Eekels), în valoare de 2.509.340,00 RON, coordonat de prof. dr. ing. Mariana Dumitrescu.

Proiect PNRR de 5 milioane de euro cu denumirea „Digitalizarea pentru viitorul educației și cercetării în Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați”, prin care au beneficiat de infrastructuri hardware și software tot mediul academic, inclusiv studenții universității, coordonat de conf. dr. ing. Vlad Ciprian.

O altă realizare remarcabilă o reprezintă „Casa Eco” din Campusul universitar, aflată chiar în spatele căminului D, realizată în cadrul proiectului EEA Grants coordonat de dl prof. dr. ing. Badea Nicolae.

Cea mai recentă realizare constă în câștigarea unui proiect în valoare de 9.754.552,58 RON cu denumirea „Noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Universitatii „Dunarea de Jos” din Galați care are ca obiectiv instalarea de centrale fotovoltaice de 1,5 MW, coordonat de conf. dr. ing. Vlad Ciprian.

Suntem un colectiv dinamic, cu experiență și implicare activă atât în educație, cât și în cercetare și industrie. Investim în oameni, în echipamente și în viitorul energetic sustenabil.

Istoric:

Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică a fost înființată prin Hotărârea de Guvern HG. nr. 631 din 30/06/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 578 din 16/08/2010. Facultatea a luat ființă prin comasarea Facultății de Știința Calculatoarelor cu Facultatea de Inginerie Electrică și Electronică.

Înființarea Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică se încadrează într-o evoluție care a început în anul 1990, prin crearea Facultății de Nave și Inginerie Electrică. Facultatea de Nave și Inginerie Electrică pregătea, prin studii de lungă și scurtă durată, specialiști în domeniile: naval, electric, electronic și automatică.

Datorită faptului că învățământul de profil electric, electronic, automatică și calculatoare era preponderent și, într-o bună măsură, disjunct de învățământul de profil naval, în octombrie 2002 Facultatea de Nave și Inginerie Electrică s-a divizat în două noi entități:

Facultatea de Nave.

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor urmând să pregătească, prin studii de lungă durată, specialiști în domeniile:

Calculatoare și tehnologia informației.

Ingineria sistemelor.

Inginerie electronică și telecomunicații.

Inginerie electrică.

Sarcină realizată cu succes, în această nouă distribuție, pentru o perioadă de doi ani.

Afluența crescută a absolvenților de liceu către învățământul ingineresc de calculatoare și de automatică a făcut necesară, la nivelul anului 2004, individualizarea acestor specializări într-o facultate de sine stătătoare. Astfel, începând cu anul 2004, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor se divizează în două entități distincte:

Facultatea de Știința Calculatoarelor.

Facultatea de Inginerie Electrică și Electronică.

Datorită necesităților apărute, atât de ordin administrativ, cât și strategic, în anul 2010 are loc reunirea specializărilor de profil electric și electronic cu cele de automatică și de calculatoare, prin înființarea Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică.